۲۷ فروردین ۱۳۹۷، ۱۱:۱۴

تشکیل کارگروه مشترک برای بازدید و پیگیری تخریب بافت تاریخی شیراز

تشکیل کارگروه مشترک برای بازدید و پیگیری تخریب بافت تاریخی شیراز

وضعیت بافت تاریخی شیراز ومحوطه باستانی هگمتانه در جلسه کمیته حفاظت از میراث‌فرهنگی بررسی و مقرر شد نمایندگانی از کمیته از بافت شیراز دیدن کنند.

به‌گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، کمیته حفاظت از میراث‌فرهنگی با حضور معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و  نمایندگانی از وزارت کشور، قوه قضائیه، وزارت اطلاعات، وزارت راه و شهرسازی، سازمان اوقاف و امورخیریه، مرکز حقوقی ریاست جمهوری، اداره‌کل اموال حقوقی وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور درحالی در دفتر معاونت میراث‌فرهنگی برگزار شد که مداخلات دو بافت تاریخی شیراز و محوطه باستانی هگمتانه به تفکیک مورد بررسی نمایندگان دستگاه های مرتبط قرار گرفت.

محمدحسن طالبیان معاون میراث‌فرهنگی کشور در ابتدای جلسه با تشریح وضعیت فعلی بافت تاریخی شیراز و مداخلاتی که در سال‌های گذشته در آن صورت گرفته تاکید کرد: در سال‌های گذشته دو پروژه بین الحرمین و طرح ۵۷ هکتاری بافت تاریخی شیراز سبب از بین رفتن مهمترین  بخش ارزشمند بافت تاریخی شیراز شده است.

او با ارائه مستندات تاریخی و انتقاد از تخریب تعدادی از بناهای تاریخی و ثبت شده در این بافت ارزشمند افزود: با اینکه طرح بین الحرمین از حرم حضرت احمد بن موسی (شاهچراغ) تا سیدعلاءالدین حسین در شیراز تا سال ۹۰ به اتمام رسید که تعدادی زیادی از بناهای تاریخی ارزشمند در این طرح تخریب شد. این درحالی است که در طرح ۵۷ هکتاری بافت تاریخی شیراز نیز بناهای متعددی از بین رفته است و هم اکنون نیز نگرانی برای تخریب تعدادی از خانه های ارزشمند بافت تاریخی شیراز وجود دارد.

معاون میراث‌فرهنگی کشور به تخریب خانه علی‌اکبر اصغرزاده، خانه حسن حلی‌ساز، خانه اسدالله شجاعت، خانه اسدالهی، خانه معصومی، خانه حاجی‌عاطفی، خانه پورنواب، خانه یدالله منتصری و خانه تاریخی شمس سلیمی اشاره کرد و افزود: با توجه به تخریب سریالی مهم‌ترین بناهای تاریخی و ارزشمند بافت تاریخی شیراز که اکثر آن‌ها در فهرست آثار ملی کشور هم به ثبت رسیده بودند نگرانی از تخریب سه بنای تاریخی صدرجهرمی، خانه شهرام بهرامی و خانه تاریخی رسولی نیز وجود دارد.

تشکیل کارگروه برای بازدید و پیگیری آنچه که در شیراز رخ می‌دهد

پس از ارائه گزارش‌های کامل معاون میراث‌فرهنگی کشور و تأیید نمایندگان کمیته حفاظت از میراث‌فرهنگی درخصوص آنچه که در بافت تاریخی شیراز رخ می‌دهد با دستور علی‌اصغر مونسان معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کارگروه ویژه‌ای از نمایندگان کمیته حفاظت از میراث‌فرهنگی تشکیل شد تا پس از بررسی تمامی طرح‌ها و مصوبات از بافت تاریخی شیراز بازدید کنند.

این کارگروه شامل نمایندگانی از وزارت کشور، وزارت اطلاعات، قوه قضائیه، وزارت راه و شهرسازی و سازمان میراث فرهنگی می‌شود.

رئیس سازمان میراث‌فرهنگی کشور همچنین به مصوبه پیشگیری از تخریب مواریث تاریخی و فرهنگی کشور در این جلسه اشاره داشت و  تأکید کرد: با توجه به اتفاقات ناخوشایندی که در بافت تاریخی شیراز رخ داده و همین‌طور مداخلاتی که در محوطه باستانی هگمتانه صورت گرفته پیشگیری از تخریب آثار تاریخی کشور و پیگیری قانونی تاحصول نتیجه امری لازم الاجراست.

مونسان تاکید کرد: درخصوص اهمیت آثار فرهنگی و تاریخی کشور صحبت‌های زیادی شده است. تخریب‌هایی که دارد انجام می‌گیرد تخریب هویت کشور و از بین رفتن ریشه‌های فرهنگی و تاریخی کشور است و اگر دنبال توسعه حرم شاهچراغ هستیم دیگر زمان آن نیست که بافت تاریخی را از بین ببریم، اگر مسیر توسعه پایدار کشور را در نظر داشته باشیم باید به دنبال حفظ خانه‌های تاریخی باشیم و از آن ها به شکل مناسب استفاده و بهره برداری کنیم.

او ادامه داد: کمیسیون ماده ۵ و مصوبات آن نمی‌تواند تغییرات اساسی در طرح‌های جامع و بالادستی ایجاد کند و نقض آن خلاف قانون است. بنابراین اگر کمیسیون ماده ۵ در استان چنین مصوبه ای خلاف قوانین و اسناد بالادستی صادر کند وزارت راه و شهرسازی مکلف است آن را ملغی و موضوع را تاحصول نتیجه پیگیری کند.

مکاتبه با دفتر مقام معظم رهبری

مونسان اما در ادامه نشست به مکاتبه با دفتر مقام معظم رهبری اشاره کرد و افزود: درخواست من از معاونت میراث‌فرهنگی این است که این موضوع پیگیری شود و از طریق مراجع قانونی پیگیری شود و درصورت عدم نتیجه با دفتر مقام معظم رهبری مکاتبه و گزارش کارگروه ارسال شود. چراکه اعتقاد من این است که رهبری مخالف این موضوع هستند و خواستار حفاظت و صیانت از آثار فرهنگی و تاریخی کشور هستند.

او همچنین ادامه داد: در سفری که سال گذشته به شیراز داشتم متوجه اقدامات فراقانونی و تخریب‌های حوزه میراث فرهنگی شدم و درخواست من از اعضای کمیته از میراث فرهنگی این است که در این خصوص آگاهی لازم داشته باشند و اقدامات قانونی انجام شود.

معاون رئیس‌جمهوری همچنین به کمیته حفاظت از میراث فرهنگی پیشنهاد کرد، نمایندگانی از دستگاه‌های عضو این کمیته هر چه سریعتر برای بررسی به محل اجرای پروژه‌های بافت تاریخی شیراز اعزام شوند تا از نزدیک شاهد آنچه که در این بافت ارزشمند تاریخی می گذرد باشند و این موضوع را به صورت جدی پیگیری کنند.

بررسی ایجاد مسیر جدید در مجاورت هگمتانه

در ادامه این جلسه موضوع هگمتانه و احداث پیاده راه در شهر همدان و ایجاد مسیر جدید در مجاورت تپه هگمتانه مورد بررسی قرار گرفت که محمدحسن طالبیان معاون میراث‌فرهنگی کشور با ارائه توضیحاتی درخصوص ایجاد مسیر جدید در مجاورت محوطه تاریخی هگمتانه گفت: این طرح برخلاف طرح تفصیلی اجرا شده و با وجود مخالفت دستگاه‌های مختلف، ایجاد این مسیر براساس مصوبه شورای تامین انجام شده است.

رئیس سازمان میراث‌فرهنگی کشور درخصوص این طرح گفت: در این خصوص با استاندار همدان مذاکراتی صورت گرفته است و او نیز توضیحاتی راجع به این موضوع ارائه کرده است اما واقعیت این است که ایجاد این مسیر نیازی به مصوبه شورای تأمین نداشته و این موضوع را از طریق گفت‌وگو با وزیر کشور در دولت پیگیری خواهم کرد.

کد خبر 4272180

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha